Privacywet AVG, is jouw organisatie al ready!


Social media tips / woensdag, maart 7th, 2018

Vanaf 25 mei 2018 gaat de nieuwe privacy wet AVG van kracht.

Je hebt er waarschijnlijk al wel over gehoord of iets over de AVG op  social media voorbij zien komen. Ik zit in verschillende blog – en social media groepen en daar is iedereen een beetje in de stress geschoten. Vragen als, ‘moet mijn website ook aan de privacywet AVG voldoen’ en ‘wat moet ik dan doen en hoe’, zijn veel gestelde vragen.

Nu heb ik even het een en ander voor je uitgezocht en mijn advies is als volgt:

“Privacy is een belangrijk goed, maar als je blogger bent, moet je dan ook voldoen aan de nieuwe Europese Privacywet, de AVG of ook wel GDPR genoemd, die op 25 mei 2018 van toepassing wordt? Sommige bloggers niet, maar anderen wel”.

Hier begint de blog van Charlotte Meindersma mee, Charlotte is advocaat en op haar website vind je veel interessante informatie voor ondernemers. Ik heb met haar adviezen een plan gemaakt om mijn website en Google adwords aan te passen om zo te voldoen aan de nieuwe wetgeving. De aanpassing in Google adwords is echt binnen 5 min geregeld, (zie onderstaande 3 stappen) dat kan je zelf ook!

Een privacy verklaring maken is wat lastiger, maar met Charlotte’s tips ben ik ook daar uitgekomen.

Mocht je nog steeds veel vragen hebben over de nieuwe wetgeving dan adviseer ik je contact op te nemen met Charlotte (niet gesponsord gewoon eerlijk advies en een fijn mens).

Succes allemaal.

 

Privacy en Google Analytics Via Google Analytics kun je onder meer ip-adressen verzamelen. Althans, Google doet dat. Ip-adressen zijn ook persoonsgegevens. Je moet daarom een aantal dingen regelen, in elk geval als je voorlopig geen toestemming wil vragen voor het mogen plaatsen van de cookies die Google hiervoor nodig heeft.

Stap 1 Sluit een verwerkersovereenkomst met Google. Dit heet ook wel een data processing agreement. Deze kun je in vinden in onder ‘Beheerder’, en vervolgens onder ‘Accountinstellingen’ en kun je met een klik op de knop ‘aanpassing van de gegevensbescherming’ accepteren.

Stap 2 IP-adressen anonimiseren. Dit zul je ook moeten doen. Op dat moment is een IP-adres namelijk geen persoonsgegeven meer. Google heeft daar een handleiding voor geschreven die precies uitlegt wat je moet doen. Overigens blijft een deel van een IP-adres nog wel zichtbaar, waardoor er eerder sprake is van pseudonimiseren. Desalniettemin een goede stap om de privacy van je websitebezoekers te beschermen.

Stap 3 Zorg vervolgens dat je geen persoonsgegevens meer deelt met Google. Ook dit kun je eenvoudig in je account uitzetten. Ga daarvoor wederom naar je accountinstellingen en zorg ervoor dat alle vakjes leeg zijn. Daarnaast moet je nog even uitvinken dat gegevens gedeeld worden voor advertentiedoeleinden (van Google dus). Dat zie je staan inde kolom ernaast onder ‘property instellingen’, bij trackinginfo. Onder het kopje gegevensverzameling kun je het delen uitzetten. 

Ik ben ook te volgen op Bloglovin

9 Replies to “Privacywet AVG, is jouw organisatie al ready!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *